Fun, Jetë

Psikologët e Harvardit zbulojnë: Prindërit që rritin fëmijë të edukuar bëjnë këto veprime!

Prindërit kanë një detyrë mjaftë të vështirë. Rritja e fëmijëve është një sfidë e jashtëzakonshme. Dhe, rruga drejt edukimit të tyre gjatë rritjës po ashtu është një detyrë sfiduese. Duke jetuar në një jetë dinamike si kjo, është bërë e vështirë edukimi i fëmijëve tanë.

Psikologët e Harvardit kanë vënë në dukje mënyrat më të mira për të rritur një fëmijë të sjellshëm.

1.Jini model për ta

Askush nuk është i përsosur, dhe të gjithë bëjnë gabime. Sidoqoftë, të jesh prind do të thotë që fëmija juaj do të thith informacion nga ju si një sfungjer. Veçanërisht gjatë viteve të tyre formuese, fëmijët do t’ju shikojnë ju si një model për ta. Për të rritur një fëmijë të  sjellshëm, është veçanërisht e rëndësishme të dini se si të jeni “i sjellshëm”.

Të qenit i ndershëm me fëmijën tuaj, veçanërisht kur bëhet fjalë për emocione të vështira, është një nga mënyrat më të mira për të qenë një model i mirë. Fëmijët do të mësojnë vlerat e tyre dhe se si ndërveprojnë me botën nga prindërit e tyre.

2.Mësoni fëmijet tuaj të jenë mirëdashës dhe mirëdashës

Kur fëmija i juaj po mëson se si të bashkëveprojë me botën, mund të jetë e vështirë për ju të imagjinoni se si i shohin gjërat. Fëmijët kanë të njëjtat lloj emocionesh dhe ndjenjash që kanë të rriturit. Megjithatë, ata nuk janë plotësisht të përgatitur për t’i shprehur ato. Kur ju mësoni fëmijën tuaj të përdorë ndjeshmërinë,  ju mund t’i tregoni se si të kujdesen për njerëzit e tjerë.

Fëmijët e mirë e dinë se si të lidhen me njerëzit e tjerë në një nivel personal. Kjo lidhje nënkupton të jesh në gjendje të ndjesh atë që ndjejnë njerëzit e tjerë.

Studimet tregojnë se sa më shumë që lidhemi me të tjerët, aq më të lumtur jemi. Pra, ne duhet të sigurohemi që po shpenzojmë më shumë kohë me të tjerët, në vend që të merremi vetëm me vetën tonë, thotë  Dr. Berman.

3.Mësoni të bëjnë kujdes për të tjerët

Si njerëz, ne jemi të prirur të bëjmë kujdes për vetën tonë.  Por, ju duhet të bëni kujdës edhe për të tjerët. Dhe, këtë shprehi duhet t’ua mësoni edhe fëmijeve tuaj.  Me udhëzime nga të rriturit, të rinjtë mund të zhvillojnë aftësitë dhe kurajën për të ditur se kur dhe si të ndërhyjnë në situata kur ata dhe të tjerët janë të rrezikuar.

Tregoni fëmijëve tuaj se kujdesi për të tjerët është i rëndësishëm për ju, dhe gjithashtu do t’u bëhet e rëndësishme atyre. Kështu do të rritni një fëmijë të mbarë që bën kujdes për të tjerët.

4. Ndihmojmë procesin emocionet e tyre

Jo të gjitha emocionet janë të mira. Disa emocione, si zemërimi dhe zhgënjimi, mund të jenë të vështira për ti përballuar. Kur fëmijët janë të mërzitur, duhet të dijnë se si të menaxhojnë ndjenjat negative. Fëmijët që nuk dijnë ti menaxhojnë këto ndjenja, mund të bëhen agresiv. Ata mund të godasin, kërcejnë, bërtasin. Dhe, këto sjellje nuk i takojnë një fëmijë të mbarë e të edukuar.

Fëmijët kanë nevojë për ndihmën tonë për të mësuar të përballojmë këto ndjenja në mënyra produktive.

Subscribe
Notify of
0 Komente
Inline Feedbacks
View all comments

ads

Ads